WILLY VANDERPERRE

VIKTOR&ROLF

 

5 INSPIRERENDE MODE EXPO’S  IN 2024

EXPRESS YOURSELF! Door hun opvallende verschijning in het straatbeeld werden jongeren vanaf het midden van de vorige eeuw een dankbaar onderwerp voor fotografen. In de tentoonstelling Express Yourself staan de foto’s van Gerard Wessel (1960) en André Bogaerts (1955-2022) centraal. Beide fotografen belichtten de jeugdcultuur vanaf c. 1981 tot 2012, ieder vanuit een heel ander perspectief. Waar op Wessels foto's expressiviteit wordt gevierd tijdens het uitgaansleven, zijn de middelbare scholieren op Bogaerts portretten schuchter en vol verwachting. Rijksmuseum, Amsterdam. Vanaf 16 februari t/m 9 juni 2024.

VIKTOR&ROLF: FASHION STATEMENTS Kunsthalle München toont het eerste en grootste retrospectief van Viktor&Rolf in Duitsland. (Waarom niet in Nederland?) Met hun uitgesproken en fantasievolle collecties prikkelen Viktor Horsting en Rolf Snoeren alweer 30 jaar de mode-zinnen. Vele sterren zijn fan: van Madonna, Tilda Swinton, Lady Gaga, Doja Cat en Cardi B. In München kun je 100 looks bewonderen, sommige worden voor het eerst. Verder zijn er talloze video’s, foto’s,  schetsen en poppen gekleed in V&R.  Kunsthalle, Munich Viktor&Rolf: Fashion Statements. Vanaf 23 february t/m 6 oktober2024.THE ART OF DRAG Drag is tegenwoordig overal. Maar het is zeker niet nieuw. Al in Griekse tragedies werd er aan drag gedaan en op theatrale wijze de spot gedreven met stereotype genderrollen. In de tentoonstelling vind je hedendaagse kunstwerken van onder andere Sin Wai Kin, Sarah Lucas, Gillian Wearing en Yamuna Forzani die breken met de verwachtingen en stereotypes van mannelijkheid  en vrouwelijkheid. Ontdek in Haarlem hoe kunstenaars hun liefde voor drag uiten op manieren die nog regelmatig op tegenstand stuiten. En vier met ons genderexpressie, de vrijheid om je te kleden en te zijn zoals jij bent. Frans Hals museum, Haarlem. Vanaf 12 april t/m 13 oktober 2024.

 

1997 FASHION BIG BANG

Millennials leren in Palais Galliera over het belangrijke modejaar 1997. Voor modeliefhebbers die dat jaar bewust meemaakten, is de expositie in het Parijse modemuseum een feest van herkenning.

Weet je nog die ene spraakmakende winkel? Colette. In 1997 de aanjager van de fenomenen conceptstores én collabs. Opgezet door Colette Roussaux en Sarah Andelman vond je in de rue Saint-Honoré twintig jaar lang een uitgebreide mix van designer fashion, streetwear, kunst, magazines, boeken, muziek en beauty, maar ook leuke prullen voor een paar euro.

In 1997 waren Hedi Slimane, Stella McCartney, Nicolas Ghesquière en Olivier Theysken aanstormende talenten. Ze schopten het tot artistiek directeur van bekende modehuizen of begonnen er zelf één. In hetzelfde jaar waagden voor het eerst sinds de jaren tachtig bekende sterdesigners, zoals Jean Paul Gaultier en Thierry Mugler, zich aan haute couture. Legendarische Parijse maisons huurden Britse designers in: Alexander McQueen voor Givenchy en John Galliano voor Christian Dior presenteerden onvergetelijke collecties. 1997 was helaas ook het jaar waarin Gianni Versace werd vermoord.

In Parijs staat op de expositie 1997 Fashion Big Bang een opstelling van 50 looks, waaronder conceptuele ontwerpen uit Comme des Garçons’ bultige Body Meets Dress-collectie met lichaamvervormende jurken. De Stockman-collectie van Martin Margiela, geïnspireerd op Stockman mannequins, staat naast ontwerpen uit Raf Simons’ Black Palms-collectie met herinterpretaties van klassiekers van mannelijke schoonheid.

Keerzijde van het bloeiende tijdperk was dat na 1997 door alle modesuccessen de luxeconglomeraten nóg meer collecties van ‘hun’ ontwerpers gingen eisen. Met zogenaamd democratische ‘affordable luxury’ zagen de grote merken kansen om nog veel meer markten te veroveren. Inmiddels kennen we allemaal de gevolgen.

1997 FASHION BIG BANG, t/m 16 juli. Palais Galliera, 10, avenue Pierre Ier de Serbie. Reserveren aanbevolen billetterie-parismusees.paris.fr Catalogus: Editions Paris Musées

Kunsthal Rotterdam.jpg

KUNSTHAL,

ROTTERDAM.

Kunsthal Rotterdam trapt het nieuwe jaar af met een multimediale tentoonstelling over het tijdloos verlangen naar eeuwige jeugd. Aan de hand van mode, fotografie en video laat de tentoonstelling ‘Youthquake’ zien hoe youth sells. In de beeldcultuur wordt jong zijn uitbundig gevierd. In het straatbeeld, reclames en (social) media wordt het verlangen om eeuwig jong te blijven breed uitgedragen.

 

Mode is bij uitstek het domein dat ons mogelijkheden biedt leeftijdloos te zijn, of in ieder geval te lijken. Modeontwerpers, beroemdheden en stijliconen op leeftijd spelen er in hun looks mee. In een spectaculair tentoonstellingsontwerp van multidisciplinair modehuis MAISON the FAUX is te zien hoe jong-zijn in onze beeldcultuur en lifestyle de norm is.

Modemuseum Hasselt.jpg

MODEMUSEUM HASSELT. BELGIË.

DRESS.CODE. Collectieverhalen onthuld. T/M 09 mei 2021

 Wat zegt een verdwenen knoop op een mantel, een strakke jurk in een felle kleur, een verborgen zakje in een gilet, een japon met brede schapenboutmouwen of een maatpak in fijne wol? De jurken, hoeden, sieraden en schoenen die Modemuseum Hasselt bewaart, werden geselecteerd, gedragen en gekoesterd en zijn verbonden met herinneringen, emoties en avonturen. Ze vormen een tastbare getuigenis van een geleefd leven, een individuele geschiedenis.

Voor DRESS.CODE. dook Modemuseum Hasselt in het eigen, rijk gevulde archief. Aan de hand van vijf thema’s of ‘codes’ (vorm, stof, vanitas, identiteit en verhalen) ontleden we onze objecten en brengen we persoonlijke, vaak verborgen, verhalen rond schoonheid, hoop, zelfvertrouwen, klasse en levensstijl. De tentoonstelling wisselt talloze anonieme stukken af met iconische objecten van designers en modehuizen zoals Comme des Garçons, Raf Simons, Alexander McQueen en Yves Saint Laurent. Verder stellen we enkele recente aanwinsten voor het eerst tentoon. Een inspirerende expo die je ongetwijfeld ook inzicht geeft in je eigen ‘dresscode’.